Ficatul si medicamentele

©

Autor:

Detinand cea mai mare capacitate de a metaboliza corpurile straine introduse in organism, ficatul ocupa pozitia centrala in metabolizarea substantelor medicamentoase. Astfel, in anumite afectiuni hepatice, apar modificari ale metabolismului medicamentelor, concomitent cu alterarile hepatocitare si diminuarea echipamentului enzimatic responsabil cu degradarea medicamentelor. Datorita toxicitatii medicamentelor, precum si expunerii ficatului la contact intim in procesele de metabolizare pot aparea diferite leziuni hepatice, de forma acuta sau cronica. Forma acuta prin hepatita evolueaza deseori cu icter, pacientul putand ajunge pana la coma hepatica, iar daca are loc un mecanism alergic, se pot intalni reactii cutanate, febra si eozinofilie sanguina. Hepatite potential severe pot fi determinate de paracetamol, ce prezinta o rata de mortalitate estimata la 25%, tetracicline, care pot conduce la exitus prin insuficienta hepatorenala, si tuberculostatice, precum rifampicina. Forma colestatic-colangitica este mai frecvent intalnita prin colestaza intrahepatica, de regula fiind produsa de derivati hormonali, clorprozamina si unele antiaritmice. Hepatitele cronice active medicamentoase sunt manifestate in urma administrarii unor medicamente precum methotrexat, metildopa, halotan, oxifenisatin, afectarea unora dintre acestea evoluand spre ciroza. Prognosticul variaza in functie de gradul de afectare hepatica.

Data actualizare: 30-04-2013 | creare: 13-11-2012 | Vizite: 6229
Bibliografie
1. Ficatul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. II, 1982, pag. 145
2. Bolile aparatului digestiv - R. Paun - Tratat de medicina interna, partea a 2-a, 1986
3. Patologia ficatului - C. Stanciu - Gastroenterologie practica, vol. 2, 1979
4. Bolile ficatului - O. Fodor - Tratat elementar de medicina interna, vol. 2, 1974, pag. 494
5. The Liver as an Organ - A.C. Guyton - Textbook of Medical Physiology, 11th edition, pag. 859
6. Hepatologie - Mauss, Berg, Rockstroh, Sarazin, Wedemeyer - Versiunea in limba romana, S. Ruta, C. Sultana, 2009
7. Afectiunile ficatului - L. Gherasim - Bolile digestive hepatice si pancreatice - Tratat de medicina interna vol. 3, 1999, pag. 637
8. Afectiuni ale ficatului si tractului biliar - Harrison - Principiile medicinei interne, editia 14, vol. 2, pag. 1828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum